SVT Morgonstudion om målsättning

Gästade i morse SVT Morgonstudion och pratade målsättning med Alexander Norén. Vi står inför ett nytt år och vi är många som går igenom det gångna året, och vad vi vill förändra under 2018. Ett vanligt mål är att vi vill spara mer pengar. Ett bra mål tycker jag! För en vanlig orsak till oro är just vår privatekonomi. Vi känner skuld och skam när vi tänker på den och mitt mål är att hjälpa ännu fler till att inte känna så när de tänker på pengar. Det är helt onödigt och det behöver inte vara så. Jag vill att folk ska känna glädje och till och med stolthet när de tänker på sin privatekonomi. Och det är fullt möjligt!

Jag gick därför igenom 5 tips på vad man kan göra för att göra det enklare att spara pengar. Det handlar i grund och botten att ge sig själv goda förutsättningar och det börjar med att förstå hur vår hjärna fungerar och därefter sätta upp bra strategier.

Alla tipsen (och ännu fler tips) kan man läsa mer om i min bok 'Hjärnkoll på pengarna'.

Skärmavbild 2017-12-29 kl. 09.39.54.png
Skärmavbild 2017-12-29 kl. 09.42.22.png

Jag gav även exempel på små justeringar jag gjort i vardagen för att få mer pengar över att spara. Det handlar inte om att vara snål, utan om att vara medveten om slentrianmässiga utgifter som kanske inte är så viktiga för dig och sluta med dem för att istället spara pengarna.

Jag cyklar till jobbet istället för att åka kommunalt och har ofta med matlåda till jobbet. Detta gjorde det möjligt att min sambo och jag kunde spara lite mer och åka till vårt favoritland, Kanada. Vi satte upp ett konkret sparmål för att få ihop en summa till det och sparade tillsammans i Dreams. Att spara tillsammans med någon annan, och göra målet emotionellt, gör det lättare för oss att hålla oss motiverade och inte falla lika ofta för olika distraktioner på vägen (även om det också händer ibland). Jag passade på att visa en bild från resan med min sambo. Det var helt klart värt de små justeringarna vi gjorde i vår vardag! 

Skärmavbild 2017-12-29 kl. 17.00.34.png