"Vänta, jag ska bara" - Vad är prokrastinering

Detta inlägg handlar om någonting riktigt, riktigt tråkigt. Nämligen uppskjutande beteende. Men detta är så viktigt att det förtjänar ett inlägg. Så sluta för guds skull inte att läs. Och framför allt, skjut inte upp det och tänk att du ska läsa inlägget sen. För då har du drabbats av just uppskjutande beteende, eller prokrastinering som det även kallas.

Vad är prokrastinering

Prokrastinering handlar om svårigheter med att komma igång eller att slutföra något. Hur gärna du än vill och fast du vet att du måste göra något, så kommer du ändå inte till skott.

Det kan ta sig i uttryck i att du går in på Facebook i stället för att skriva en rapport. Att du böjar städa badrummet i stället för att plugga inför ett prov. Eller aldrig tar tag i ditt sparande.

Med andra ord, svårigheter med att få ändan ur vagnen, tummen ur arselet.

Varför drabbas vi

Orsaken till detta fenomen är dina känslor som spökar. Vi drabbas av uppskjutande beteende när vi ska göra något och det uppstår en negativ känsla inför uppgiften.

Varför uppstår en negativ känsla inför uppgiften?

Det vi ska göra kan kännas tråkig. Eller svårt. Vi kanske inte vet hur vi ska börja. Eller så är vi inte säkra på att vi kommer att klara av det. Och då händer det att vi i stället väljer att göra något annat som ger oss belöning här och nu, i stället för att slutföra det vi hade tänk som eventuellt ger oss en belöning senare.

Vi drabbas sällan av uppskjutande beteende när vi ska åka på semester. Eller gå till stranden. Eller när vi vill beställa en drink. (Du kan drabbas av det men då kan det bero på till exempel en social fobi eller beslutsångest).

Ironiskt nog kan detta undvikande av uppgiften leda till att vi känner ännu mer ångest inför den (för du vet att du borde ha tagit tag i saken för länge sedan och så fort du tänker på det blir du påminnd om detta), och att du undviker den ännu mer.

Deltagarna i programmet Lyxfällan är exempel på folk som har hamnat i en sådan negativ spiral.

Kanske låter det banalt, det är ju bara att ta tag i saken!

Men det är inte så lätt. Det finns folk som forskar på det här. Det är deras jobb att bättre förstå fenomenet och hur man kan bota det.

Vem drabbas av uppskjutande beteende

Frågan är inte om vi drabbas av prokrastinering, utan när och hur ofta. Det är därför jag tycker att det är så viktigt, för att vi alla drabbas av det då och då.

Och eftersom alla drabbas av det inkluderar det ju även Ulf- min bloggkompanjon. Jag frågade honom vad han har gjort för att undvika detta fenomen under sin resa till ekonomisk frihet.

För Ulf har det varit viktigt att ha konkreta mål. Att veta exakt vad det är han behöver för att nå sitt mål.

När han bestämde sig för att han skulle vara ekonomiskt fri vid 55 års ålder satte han upp ett måldatum och ett målbelopp han skulle ha det datumet.

Här visar han hur du kan räkna ut ditt målbelopp.

Ett annat sätt att överkomma prokrastineringsfällan är att ha tydliga mål som är nedbrutna i delmål. Här beskriver jag en bra metod som hjälper dig med just detta.

Mañana Mañana-hälsningar

Elin Helander

PS. Ironiskt nog sitter jag här och skriver ett inlägg om prokrastinering, kvällen innan det skall postas. Som sagt, det drabbar oss alla. ;)