Välkomna alla latmaskar

Välkomna till min blogg, ”Hjärnkoll på ditt sparande”, där jag i mitt första inlägg kommer börja med att förolämpa dig (ibland gillar jag tydligen att ta risk...).

Din hjärna är lat!

Ursäkta min oartighet. Men snälla, fortsätt läs.

Detta gäller inte bara din hjärna såklart. Utan allas våra hjärnor. Hjärnan är konstruerad till att spara energi. Varför då? Jo, för att det alltid måste finnas energi kvar till att lösa problem om någonting verkligt farligt skulle dyka upp.

Det fungerar likadant med dina muskler. När du är ute och tränar så signalerar hjärnan till dig att du är trött och borde avsluta den där joggingturen snarast möjligt, långt innan du har helt slut på energi i musklerna. Din kropp vill alltid ha en buffert med energi kvar. Skulle ett lejon plötsligt dyka upp och börja jaga dig skulle det visa sig att du minsann hade mycket krut kvar i benen, detta trots att du precis innan du såg lejonet kände dig dödstrött. Men nog pratat om lejon.

Som jag skrev tidigare, vår hjärna försöker alltid att spara energi. Vilket med andra ord betyder att den är lat och kommer att välja det som är minst energikrävande för den att genomföra. Och som grädde på moset gillar den snabba belöningar. Detta leder till att vår hjärna inte alltid gör som vi vill (tänk; nyårslöften, eller hur bra gick det att hålla dig borta från godisskålen under påsk?).  Därför måste vi vägleda den. (Jag kommer i ett senare inlägg berätta mer om vår lata hjärna).

Nu kanske du tänker, hur vägleder man en hjärna? Kul att du undrar. För det är precis det jag ska komma in på nu.

Genom att sätta upp mål!

Genom att sätta upp mål ger du dig själv och din hjärnan en riktning att arbeta mot. Du skapar en GPS som hjärnan bara behöver följa i livets alla vägval. Och visste du att de som sätter upp mål och skriver ner dem lyckas mer ofta?

Men för att ett mål ska fungera som en GPS för hjärnan så behöver det vara nedskrivet och formulerat på rätt sätt. Mjo, det finns faktiskt dåliga sätt att skriva ned mål på, och så finns det bra sätt.

I mitt nästa blogginlägg kommer jag beskriva en smart strategi som gör det enkelt att sätta upp mål, och också fullfölja dem.

Till dess kan du väl fundera på vad du har för mål med ditt sparande och skriva ner dem?