Smittorisken - vad är du smittad av?

Visste du att det inte bara är åkommor som förkylningar, magsjuka eller klamydia som smittar? (Bloggen handlar fortfarande om sparande. Bear with me)

När vinterkräksjukan har högsäsong är vi ofta måna om att hålla oss borta från de som visar symptom på sjukdomen. Och ryktas det om att någon har kräkts (men nu är tillbaka på jobbet och mår jättebra) så håller vi oss ändå lite avvaktande på några meters avstånd.

Att kramas är otänkbart. Och varje toalettbesök avslutas med en överdosering av handsprit. Så ser i alla fall en typisk januarimånad ut för mig.

För jag vill ju inte bli smittad.

Men har du tänkt på att även beteenden smittar?

Smittan som går i generationer

Låt oss prata tvätt. (Händer alldeles för sällan på Nordnetbloggen.)

Min vän Erica hänger alltid strumporna åt samma håll när hon hänger tvätt – hälen åt vänster. Hon vet inte varför. Utan det var något som hon alltid bara hade gjort.

En dag är hon på besök hos sin mamma och ser henne hänga tvätt. Och upptäcker att även hon hänger strumpor åt samma håll – hälen alltid åt vänster. Erica frågar såklart varför hon gör så, varpå hon svarar att hennes mamma alltid gjorde så.

Hon vet inte varför. Men det har bara blivit så.

Här har vi ett exempel på ett beteende som är inne på tredje generationen (som förmodligen går att spåra ännu längre tillbaka i tiden) och ingen vet varför de gör som de gör.

Någon annan gör så. Vi apar efter. Omedvetet.

Detta gäller även för ekonomiska beteenden. Vi tenderar att göra som våra föräldrar eller andra i vår omgivning. Vi apar efter.

Ditt ekonomiska beteende

I boken Rich Dad Poor Dad, skriven av Robert Kiysaki, beskriver författaren hur han fick förmånen att växa upp med två pappor från olika familjer. Båda gav honom råd hur kan skulle tänka gällande utbildning och pengar.

Allt eftersom tiden gick upptäckte Robert hur den ena blev mer framgångsrik ekonomiskt sett. Medan den andre, trots hög utbildning och bra jobb, aldrig lyckades få riktig ordning på sin ekonomi.

Att ha två pappor som gav olika råd gjorde att Robert började förstå att det var deras olika inställningar och beteenden när det gällde pengar var det som gjorde skillnad i deras ekonomi.

Och att ha två pappor gjorde det möjligt för Robert att välja vilka beteende han själv ville ta efter - vilket ekonomiskt beteende han ville ärva.

Är du nyfiken på att höra mer om Roberts historia kan du här lyssna på ljudboken. Dålig ljudkvalité (och boken är 15 år gammal), men gratis (#sparadkrona).

Vem har smittat Ulf?

Jag frågade Ulf Egestrand, författare till boken The Henhouse och idag ekonomiskt fri, vilka personer som har påverkat honom och hans ekonomiska beteende.

När Ulf var 35 år och på resa i Australien träffade han en person som fick honom att ändra sitt tänk gällande hans ekonomi.

I Ulfs senaste inlägg på bloggen "Pengar är energi" berättar han mer om vilka som har smittat honom och hur, och vad som hände efter mötet med killen i Australien. Han berättar också om vem som smittade honom med ” aktier är farligt, oberäkneligt och för spekulanter” . (En smitta som har gått i generationer).

Men först, vilka har du i din omgivning och vad smittar de dig med? Och vilka vanor vill du smitta dina barn med?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet av ekonomiska beteende du har blivit smittad med, eller som du kanske har smittat andra med. Sharing is caring.

Intresserad av att veta mer om hur vi påverkas av vår omgivning? Här berättar forskaren Nicholas Christakis hur vi påverkas av folk i vårt sociala nätverk.

 

PS.Efter mitt förra inlägg om vanor skickade en vän till mig denna video som visar hur svårt det är för hjärnan att lära om någonting som blivit automatiserat. :)