Talar på DI fintech i oktober

Den 16 oktober är det DI fintech på Grand i Stockholm och jag kommer tala där tillsammans med Joseph Pinto COO AXA investment managers. Temat för samtalet är vårt samarbete med AXA.

Fintechbolaget Dreams har startat ett samarbete med franska AXA Investment Managers (en del av AXA Group som är det näst största finansbolaget i världen). Genom ett nystartat innovationslabb hoppas de två parterna utveckla nyskapande tjänster som ger européerna ett helt nytt sätt att spara och investera. Hur jobbar man för att skapar tjänster utefter hur människan fungerar, och varför är det så viktigt? Samt, vilka fördelar ser de båda parterna med att samarbeta?

I Amsterdam och berättar om hur vi skapar produkter efter dagens beteenden

Ja, jag är fortfarande föräldraledig men vissa saker kan jag inte hålla mig i från. Denna vecka är jag i Amsterdam och deltar på en konferens som anordnas av EWPN (European Women Payments Network) och berättar om hur vi på Dreams bygger finansiella tjänster efter dagens beteenden.

Andra ämnen som flitigt diskuteras är vikten och mångfald och hur vi skapar kulturer som främjar mångfald. Ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat.

unnamed (1).jpg
unnamed (2).jpg

Två vekor kvar av denna fantastiska föräldraledighet, sen är jag tillbaka på Dreams på heltid igen. Det är mycket spännande som vi jobbar med nu så jag ser verkligen fram emot det.

Berättar i Plånboken i P1 om psykologin bakom sparandet

I veckan var jag på kontoret för att ha ett möte med en person vi håller på och rekryterar till Dreams. Det är en person som jag kommer arbeta nära och jag håller tummarna riktigt hårt för att allt ska gå i lås.

Jag passade också på att göra en intervju med Plånboken i P1 som kom till Dreamskontoret för att hälsa på och prata om psykologin bakom sparandet och hur appar kan hjälpa oss med vår privatekonomi. Intervjun går att lyssna på här.

Skärmavbild 2018-10-22 kl. 00.41.13.png

Föreläser på Hovet i Stockohlm - Lura hjärnan att spara

För några veckor sedan kom vår älskade dotter till världen. Allt har gått bra och vi njuter av att ha gått från att vara två till att nu vara en liten familj på tre <3.

Hela nya familjen spenderade lördagen på Hovet i Stockholm där den grymma entreprenören Andra Farhad (Börshajen) anordnat Sveriges coolaste finansevent dit vem som helst kunde komma för att lära sig mer om sparande och investeringar.

Jag var inbjuden att berätta om beteendeekonomi och hur vi kan lura vår hjärna (eller mer samarbeta med den) för att bli bättre på att spara pengar. Att stå på scen och föreläsa för 8000 personer händer inte varje dag. Det var fantastiskt att vara där och man kände publikens nyfikenhet och entusiasm ändå upp på scenen!

Föreläsningen spelades in av UR och den går att se här fram till och med sommaren 2019.

unnamed.jpg
unnamed.png

Kvinnor har lägre ekonomiskt självförtroende - detta måste ändras!

Tillsammans med mina grymma kollegor på Dreams skriver vi i helgen i Nyheter24 om kvinnors ekonomiska självförtroende. Forskning visar att ekonomiskt självförtroende är viktigt för att man över huvudtaget ska engagera sig i sin privatekonomi. I en undersökning vi har gjort ser vi även att kvinnor har signifikant lägre ekonomiskt självförtroende än män. Till det hör att det inte alltid är så straight-forward att utbildning och kunskap automatiskt leder till ökat självförtroende. Vad bör man då göra åt detta?

1. Sänka barriärerna att komma igång med att spara. Undersökningar vi har gjort visar att när man kommer igång (det kan vara ett litet steg) så ökar tron på den egna förmågan.


2. Skapa trygga platser att prata privatekonomi (Economista-gruppen på Facebook utmärkt exempel på detta, även Unga Aktiesparares satsningar, och vår egen nystartade Facebook-grupp Nordic Dreamers).

3. Samt lyfta fram förebilder. ”Kan hon så kan jag”. Allt detta förändrar över tid normer, och det är precis vad vi behöver göra. 

Skärmavbild 2018-03-15 kl. 15.09.22.png
Skärmavbild 2018-03-15 kl. 15.09.37.png

 

 

Varför är det bra att ha en buffert?

Ja, det finns många fördelar med att ha en buffert. Den mest självklara anledningen är att kunna hantera oförutsedda utgifter. Men det finns flera fördelar. Att ha pengar sparade för framtida oväntade händelser (positiva som negativa) skapar också ett lugn här och nu. Att ge oss själva goda förutsättningar till att hantera en framtid vi inte alltid kan kontrollera får oss att må bra.

I dagens Metro berättar jag mer om detta.

Skärmavbild 2018-02-14 kl. 19.23.43.png

SVT Morgonstudion om målsättning

Gästade i morse SVT Morgonstudion och pratade målsättning med Alexander Norén. Vi står inför ett nytt år och vi är många som går igenom det gångna året, och vad vi vill förändra under 2018. Ett vanligt mål är att vi vill spara mer pengar. Ett bra mål tycker jag! För en vanlig orsak till oro är just vår privatekonomi. Vi känner skuld och skam när vi tänker på den och mitt mål är att hjälpa ännu fler till att inte känna så när de tänker på pengar. Det är helt onödigt och det behöver inte vara så. Jag vill att folk ska känna glädje och till och med stolthet när de tänker på sin privatekonomi. Och det är fullt möjligt!

Jag gick därför igenom 5 tips på vad man kan göra för att göra det enklare att spara pengar. Det handlar i grund och botten att ge sig själv goda förutsättningar och det börjar med att förstå hur vår hjärna fungerar och därefter sätta upp bra strategier.

Alla tipsen (och ännu fler tips) kan man läsa mer om i min bok 'Hjärnkoll på pengarna'.

Skärmavbild 2017-12-29 kl. 09.39.54.png
Skärmavbild 2017-12-29 kl. 09.42.22.png

Jag gav även exempel på små justeringar jag gjort i vardagen för att få mer pengar över att spara. Det handlar inte om att vara snål, utan om att vara medveten om slentrianmässiga utgifter som kanske inte är så viktiga för dig och sluta med dem för att istället spara pengarna.

Jag cyklar till jobbet istället för att åka kommunalt och har ofta med matlåda till jobbet. Detta gjorde det möjligt att min sambo och jag kunde spara lite mer och åka till vårt favoritland, Kanada. Vi satte upp ett konkret sparmål för att få ihop en summa till det och sparade tillsammans i Dreams. Att spara tillsammans med någon annan, och göra målet emotionellt, gör det lättare för oss att hålla oss motiverade och inte falla lika ofta för olika distraktioner på vägen (även om det också händer ibland). Jag passade på att visa en bild från resan med min sambo. Det var helt klart värt de små justeringarna vi gjorde i vår vardag! 

Skärmavbild 2017-12-29 kl. 17.00.34.png

 

 

Intervju med Malou - Kom igång med sparandet, idag!

Intervju med Malou och Eva Trouin idag om hur du kommer igång med sparandet. Jag berättar varför det är så svårt att spara (fastän vi så gärna vill) och Eva och jag ger tips på hur du kommer igång eller gör det lättare!

Klippet går att se här!

Skärmavbild 2017-10-19 kl. 17.44.20.png